woensdag 1 februari 2012

Klassieke muziek André Rieu


limburg-houthem-beeld andré rieu

Op verzoek van een aantal bewoners uit de wijk het volgende opgemaakt:
André Léon Marie Nicolas Rieu (Maastricht, 1  oktober 1949) is een Nederlands violist en orkestleider die met zijn uitvoeringen van populair klassieke werken van onder andere Johann Straus bekendheid geniet bij het grote publiek. Hoewel zijn commerciële benadering hem op veel kritiek kwam te staan, is hij al twintig jaar populair bij een breed publiek over de hele wereld.

Biografie

Rieu groeide op in een muzikale familie. Zijn vader,  André Rieu sr., was dirigent van het Limburgs Symfonie Orkest. Deze liet hem reeds vanaf zijn vijfde vioolspelen. Van1968 tot 1973 bezocht hij eerst het Luikse, toen het Maastrichtse conservatorium (waar hij onder meer les had van Herman Krebbers), om in 1977 zijn studie af te sluiten met de "Premier Prix" aan de muziekacademie van Brussel. Daar ontwikkelde hij een voorliefde voor salonmuziek en vooral voor de wals, waarna hij het Maastrichts Salonorkest oprichtte. Hoewel dit toen nog voornamelijk ouderen als publiek had (voor wie de muziek een nostalgiasche betekenis had), groeide zijn succes snel en in 1987 breidde hij zijn ensemble uit tot het Johann Straus Orchestra.
De grote doorbraak kwam in 1994 met de Tweede Wals uit de Suite voor Variété van Dmitri Sjostakovitsj orkest Dmitri Sjostakovitsj, die een onverwacht (hit)succes werd. Sindsdien reist hij over de hele wereld met spektakels waar hij klassieke muziek, salonmuziek, operette, soundtracks en popmuziek speelt voor niet alleen doorgewinterde concertbezoekers, maar ook voor een publiek dat voorheen niet of nauwelijks naar orkestuitvoeringen ging.
In 2003 vierde André Rieu zijn zilveren jubileum als musicus. Rieu bespeelt een Stradivarius uit 1667.
Rieu is sinds 2002 ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Op 5 maart 2009 werd Rieu geridderd in de Franse Orde van Kunst en Letteren.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten